2010. november 6., szombat

Egy soha át nem adott szálloda

Már régóta terveztem, hogy elviszem, felviszem Minkát és így a blogon keresztül olvasóimat is a szellemszállodához, Nagymarosra. Ma eljött az ideje és, hogy ennek kapcsán egy pár szót szóljak a történetről.
Történetünk valahol az 1960-70-es években kezdődik, az akkori "keleti blokk" két "baráti állama" szerződésben rögzíti a Duna országhatáraikon belüli szabályozását, a bős-nagymarosi vízlépcső megépítését. A magyarországi munkálatokat osztrák kivitelezők végzik 1986-tól, cserében az erőműben termelt energia 20 évig terjedő osztrák exportjáért. Erre reagált Nagymaros és a vendégmunkások kiszolgálására hatalmas infrastuktúrális beruházásokba kezdett. Éttermek, munkásszállók és egy hatalmas szálloda épült a Börzsöny oldalában. Aztán a 80-as évek végi változások és a nagyfokú szabadság megérkezésével civil szervezetek (Duna Kör) kezdtek tiltakozni az erőmű megépítése ellen, amit be kell látnunk nagy sikerrel tettek. 1989 októberében a kormány felfüggeszti a nagymarosi építkezéseket, majd később megkezdődik az "eredeti" állapot helyreállítása. A legnagyobb csavar a történetben, hogy a magyar fél részéről történt szerződésfelrúgás miatt a nemzetközi bíróságon indul per Csehszlovákia és Magyarország között, majd a szlovák oldalon üzembe helyezik a duzzasztót, ezzel hatalmas természeti károkat okozva a Szigetközben. A Magyar Állam kártérítést fizet a meg nem termelt energiáért az osztrákoknak, egyes feltételezések szerint ebből épültek a burgenlandi szélerőművek.
Összességében a természetet, Dömöst és Zebegényt megóvták a Dunakanyarban, de olyan ki nem törölhető "szobrok" maradtak a városban, amit nehéz lesz felejteni. Az üresen maradt szállodai szobák, éttermi konyhák, amikben étel soha nem készült és családok, életek, amik itt mentek tönkre.
Na itt jártunk ma Minkával.

Nincsenek megjegyzések: